Bolu keş peyniri Nasıl Yapılır?
Keş peyniri süzme yoğurdun kurutulmasıyla elde edildiğinden Anadolu’nun hemen hemen her yöresinde üretilmektedir. Keşmir peyniri; süzme yoğurdun tuzla yoğrulması, elde edilen koyu yoğurdun kalıplanması ve kurutulmasıyla üretilir. Bolu yöresinde Keş peyniri genellikle sabun kalıbı şeklindedir.
Bolu keşi nedir?
Keş, süzme yoğurttan yapılan sert bir lor peyniridir. Bolu ve çevresinde formu küf biçimindedir. Bu bölgede ayrıca “katık keşi” adı verilen bir çeşidi daha vardır.
Keş nedir, nasıl yapılır?
Keşmir peyniri; Süzme yoğurdun kurutulmasıyla yapılan bir peynirdir ve Anadolu’nun hemen her yerinde üretilir. Keşmir peyniri; Süzme yoğurdun tuzla yoğrulması, koyu bir yoğurt haline getirilmesi ve kurutulmasıyla yapılır. Bolu’da Keş peyniri genellikle sabunluk şeklinde yapılır.
Evde kurut nasıl yapılır?
Kurut nasıl yapılır? Yoğurt yapmak için yaklaşık 15 kilogram süt kaynatılır ve fermente edilir. Yoğurt bir gece dinlendirildikten sonra bez bir torbaya konulur ve iyice süzülmesini sağlamak için üstüne bir taş yerleştirilir. Yaklaşık 2 gün bekletilen bir yoğurttan yaklaşık 2-3 kilo kuru madde kalır.
Bolu keş peyniri tadı nasıl?
Anadolu’nun birçok yöresinde keş, yoğurt veya sütün ayranından yapılır ve özellikle kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanır. Yoğun ekşi bir tada sahiptir.
Keş peyniri nerede meşhur?
Yoğurdun kaya tuzuyla istenilen kıvama gelene kadar yoğrulmasıyla yapılır. Daha sonra yoğurt bir beze sarılarak güneşte kurutulur. Yoğurdun kurutulmuş hali olan keş peyniri, Bolu yöresinin kendine özgü lezzetlerinden biridir.
Keş peyniri nasıl kızartılır?
1 kase süzülmüş yoğurdu elinizde yuvarlayın ve her iki tarafı unla kaplanana kadar hafifçe bastırın. Tavaya yapışmasını önlemek için un gereklidir. Resimde gösterildiği gibi her iki tarafını da unladıktan sonra tavaya 1 tatlı kaşığı yağ koyup hazırladığımız keşi kızartıyoruz.
Keşli yumurta nasıl yapılır?
KEŞ ve tereyağını bir tavaya koyun ve iyice kızartın. Üzerine yumurtaları kırın ve kabı bir kapakla kapatın. Yumurtalar istediğiniz kıvama geldiğinde ocaktan alın ve sıcak servis edin.
Keş peynirinin tuzu nasıl alınır?
Tuzlanacak peynir miktarını belirliyoruz ve peynirinizin yüzeyini kaplayacak kadar yoğurt suyuyla dolduruyoruz. Yoğurt suyunuz tuzlama işlemini memnuniyetle üstlenecek. Ve hepsi de tat kaybı veya bozulma olmadan.
Keş kaç günde kurur?
Junkielerin kuruma süresi boyutlarına ve hava sıcaklığına göre değişmektedir. Ortalama kuruma süresinin 2–7 gün olduğunu söyleyebiliriz.
Keş peyniri nasıl saklanır?
Saklama koşulları: 2 – 4 °C’de saklayınız.
Keş peyniri hangi hayvandan yapılır?
Keş peyniri genellikle kahvaltıda veya yemeklerin yanında garnitür olarak tercih edilir. Genellikle inek, koyun veya keçi sütünden yapılan bu peynirin sert yapısı uzun süre saklanabilmesine olanak sağlar.
Keş nasıl kurutulur?
Yoğurt tuzla yoğrulur ve sabun kalıbı gibi şekillendirilir, ardından güneşte kurumaya bırakılır. Keşler tamamen sertleşene kadar doğal olarak kurutulur. Yeterince kurutulmuş Keşler’in raf ömrü son derece uzundur. Keş, uzun bir ömür için bol miktarda protein ve kalsiyumun yanı sıra bol miktarda tuz içerir.
Kurut hangi yöreye ait?
Kurut, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki köy ve kasabalarda sütün bol olduğu yaz aylarında yapılan koyu bir süt ürünüdür. Kurutun, Türk mutfağında, özellikle Doğu Anadolu’nun yöresel yemeklerinde kullanıldığı bilinmektedir.
Kara kurut nedir?
(500 gr) Kars Köy Kurut (Çörten) Kurut, yoğurt veya ayrandan yapılan ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünüdür. Ayrandan tereyağı çıkarıldıktan sonra kalan ayran kuru lor haline getirilir ve besin değerleri minimum kayıpla kullanılır.
Kolot peyniri nasıl yapılır?
Kolot peyniri; İnek, koyun ve keçi gibi hayvanların sütünden kreması ayrılarak içine maya katılır. Mayalanan süt bir süre sonra kesilmeye başlar. Pişirme sırasında kesilen sütteki peynir uygun torbalara doldurulur, iyice süzülür ve tuzlanır.
Keş peynirinin tuzu nasıl alınır?
Tuzlanacak peynir miktarını belirliyoruz ve peynirinizin yüzeyini kaplayacak kadar yoğurt suyuyla dolduruyoruz. Yoğurt suyunuz tuzlama işlemini memnuniyetle üstlenecek. Ve hepsi de tat kaybı veya bozulma olmadan.
Sürk peyniri neden yapılır?
Arapçada “lor” anlamına gelen Sürk; taze lor peyniri, zeytinyağı, karabiber, fesleğen yaprakları, acı biber, karanfil, zahter, yenibahar, tarçın, kimyon, muskat, sarımsak ve kırmızı biber salçasının karıştırılmasıyla yapılır.
Keş peyniri nasıl kızartılır?
1 kase süzülmüş yoğurdu elinizde yuvarlayın ve her iki tarafı unla kaplanana kadar hafifçe bastırın. Tavaya yapışmasını önlemek için un gereklidir. Resimde gösterildiği gibi her iki tarafını da unladıktan sonra tavaya 1 tatlı kaşığı yağ koyup hazırladığımız keşi kızartıyoruz.