Apartmanda ortak alanlar nerelerdir?
Kat mülkiyeti kanununa göre ortak alanlar nelerdir? Ortak alanlar; temeller, ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, duvar panelleri, kolonlar ve taşıyıcı sistemin parçası olan tüm yerleri kapsar.
İnşaatta ortak alan nedir?
Ortak alanlar, ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinin dışında kalan ve ortak kullanıma açık alanlardır. Ortak kullanım alanlarını kim belirler? Apartman veya binalardaki ortak alanlar önceden imzalanan bir sözleşmede belirtilebilir.
Dublex daire ortak alan mıdır?
Çatı katı ortak bir oda mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı, ortak alanın bir parçasıdır. İki aileli evlerde çatı katı, mülk sahibine ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik, daire sakinlerinin ortak kararını gerektirir.
Teraslar ortak kullanım alanı mıdır?
Apartman maliklerinin ortak alanları kullanma hakkı vardır; ortak kömürlük, garaj, avlu, çamaşır yıkama ve kurutma alanları gibi yerlerde bu hakkın miktarı, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, her apartman malikinin arsa payına orantılıdır. Bu yerlerin kullanımı da bazı masraf kalemlerine yol açar.
Bina duvarları ortak alan mıdır?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde ortak yerlerin konusunun sözleşme ile belirlenebileceği hükme bağlanmış ve ana gayrimenkulün ana duvarları, avluları, çatıları, bacaları ve genel çatı terasları gibi yerlerin her halde ortak yer olduğu hükme bağlanmıştır.
Balkon ve dış cephe ortak alan mıdır?
Balkonlar ortak alan değildir ve Yargıtay’ın bu konuda bir kararı yoktur.
Kalorifer tesisatı ortak alan mıdır?
Isıtma tesisatı ortak alandır. (Y.5.HD..18.01.1988.E.1988/29035.K. 1988/201.) Terasın ortak alan olup olmadığı onaylı imar planına göre belirlenir.
Apartmanda ortak alan işgalinde ne yapılmalı?
Bu alanları işgal etmek diğer apartman sahiplerinin haklarını ihlal edebilir. Bu nedenle, ortak alanlar işgal ediliyorsa, apartman sahipleri apartman veya site yönetimiyle iletişime geçmeli ve durumu bildirmelidir.
Balkon altı kime aittir?
Bazı yönetim planlarında balkon alanları ortak alan olarak belirlenmiş olup, daire maliklerinin ortak malıdır. Diğer yönetim planlarında ise balkon katları bağımsız bölüm olarak belirlenmiş olup, ilgili bağımsız bölümün malikinin malıdır.
Dubleks daire çatı tamiri kime aittir?
Dubleks çatının maliyetini kim karşılar? Dubleks dairelere, işgalden sonra çatı eklenebilir. Bu durumda, çatıyı dubleks dairenin veya üst katların sahipleri kullanır. Ancak, anahtar o dubleksin veya üst katın sahiplerine aitse veya kullanım sadece bu kişilere izin veriliyorsa, maliyet bu kişiler tarafından karşılanır.
Dubleks dairede teras kime aittir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre; çatılar, bacalar, ortak çatı terasları, oluklar apartmanın ortak alanlarına dahildir. Ancak, daireden bağımsız olan çatı katlarının mülkiyetinde olan bir çatı katı bölümü varsa, o yerin maliki dairenin tek maliki olur.
Bina çatı katı kime aittir?
APARTMAN ÇATILARI KANUN VE YÖNETMELİĞİ Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı katı, binaların ortak alanı olarak sınıflandırılır. Buna göre çatı katını kullanma hakkı tüm apartman sahiplerine aittir. Çatı onarım ve tadilat masrafları, tüm apartman sahipleri tarafından mülkteki paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.
Bina önü kime ait?
“Çalışma istasyonlarının önündeki açık yeşil alan, apartman binasının veya mülkün ortak alanıdır. İş müşterileri için masa, sandalye kurarak veya kış bahçesi oluşturarak tek başına kullanım mümkün değildir,” diyor kat mülkiyeti. Yasaya göre, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, daire sahipleri ortak alanları ve tesisleri mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.
1 kat teras kime ait?
Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, teras kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Balkon gider borusu kime aittir?
Bir gider borusu tıkanıklığından kim sorumludur? Tıkanıklık veya sızıntı binanın giderindeyse ancak sorun yalnızca dairenizi etkiliyorsa, sorumluluk tüm daireye aittir. Çünkü bina hattında bir iyileştirme süreci gerekir. Bu süreç, ortak bir alan olduğu için tüm binanın sorumluluğundadır.
Apartmanda ortak giderler nelerdir?
Genel giderler, bir topluluk, mülk veya daire gibi ortak alanların bakımını, onarımını ve işletimini finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu maliyetlere yerinde güvenlik, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. dahildir. Gibi hizmetler burada bulunabilir.
Apartman kapı önü ortak alan mıdır?
Yargıtay, apartman ve mülklerde ortak geçiş alanı olarak kabul edilen kapıların önüne yerleştirilen ayakkabı ve ayakkabı raflarının kaldırılması yönündeki mahkeme kararını onayladı. Apartman ve mülklerde ortak alan olarak kabul edilmeseler de binadaki kapılar ortak geçiş alanı olarak kabul edilir.
Ortak alan nedir?
Kanunun “Tanımlar” başlıklı ikinci maddesinde yer alan tanıma göre ortak alan, “ana gayrimenkulün bağımsız bölümleri olmayan, korunma ve birlikte yararlanma veya yararlanma amacıyla kullanılan yerler (ortak yerler)” olarak tanımlanmaktadır.
Ortak kullanım alanları kime aittir?
Ortak alan kavramı Kat malikleri ortak alanları kullanma hakkına sahiptirler; “Genel kömürlükler, garajlar, teraslar, çamaşır odaları ve çamaşır kurutma yerleri gibi yerlerde bu hakkın kapsamı, aksi yönde bir anlaşma olmadıkça, her kat malikinin arsa payı oranındadır.” Aşağıdaki şekilde ifade edilmektedir.