Şikayete bağlı suçlar hangileri?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda şikâyete konu suçlar şunlardır: Aile dokunulmazlığının ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın gizliliğini ihlal, karşılıksız senet kullanma, taksirle iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama.
Bir suçun şikayete tabi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bu nedenle, bildirilmesi gereken suçlar kanunda açıkça belirtilmiştir. İlgili kanunda bir suçun bildirilmesine ilişkin bir hüküm yoksa, suçun resen kovuşturulması gereken bir suç olduğu varsayılır. Bir suçun temel biçiminin cezalandırılabilir olması, aynı suçun nitelikli biçimlerinin de cezalandırılabilir olduğu anlamına gelmez.
Şikayete tabi değildir ne demek?
Bildirime tabi olmayan suçlar kanunda özel olarak sayılmamıştır. İlgili kanunda bir suçun kovuşturulmasının bildirime bağlı olduğu açıkça belirtilmediği sürece, suç, Cumhuriyet savcısı ve mahkeme tarafından resen soruşturulup kovuşturulabilir.
Şikâyet yoksa ne karar verilir?
Sanığın ceza yargılaması sonucunda beraat etmesi mümkünse beraat kararı verilir. Sanığın beraat etmesi mümkün değilse, suçlamanın bulunmaması nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verilebilir.
Hangi suçlar uzlaşmaya tabi değildir?
Uzlaştırma kapsamına girmeyen suçlar. Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, uzlaştırma kapsamına girmeyen suçlar arasındadır. Ayrıca, ısrarlı takip suçu arabuluculuk hükümlerinden muaf görünmektedir.
Şikâyet olmadan soruşturma açılır mı?
Başka bir deyişle, bir suçtan zarar gören kişi, suçu öğrendiği ve faili öğrendiği günden itibaren altı ay içinde ihbar etmezse, o suç için daha fazla soruşturma veya kovuşturma başlatılamaz. Devlet ceza hukukunu kaybeder.
Olaydan kaç gün sonra şikayet edilir?
Sonradan şikâyete konu olan suçlarda 6 (altı) ay içinde ihbarda bulunulması zorunludur. Bu süre şikâyette bulunmaya yetkili kişinin (mağdur veya suçtan zarar gören kişi) suçu ve failini öğrendiği tarihten itibaren başlar ve her hâlükârda zamanaşımı süresinin geçmesiyle sona erer.
Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?
Hangi suçlar cezai kovuşturmaya tabidir? Kamu davası açılabilmesi için belirli suçların işlenmiş olması gerekir. Kovuşturma, örneğin, ihmalkar bedensel zarar, cinsel saldırı, basit ama kasıtlı bedensel zarar, güveni kötüye kullanma, yalan yere yemin etme ve kamu düzenini bozma gibi tüm suçları kapsar.
6 ay sonra şikayetçi olunur mu?
Soruşturulması ve kovuşturulması ihbara bağlı suçlarda istinaf hakkı zamanaşımına tabidir. Türk Ceza Kanunu’nun 73. maddesine göre istinaf hakkı suç tarihinden itibaren 6 ay içinde kullanılmalı ve failin kimliği biliniyor veya hak sahibi tarafından biliniyor olmalıdır.
Şikayete tabi olmayan suç nedir?
Şikayet konusu olmayan suçlar arasında iftira da yer almaktadır. Bir suç işlendiğine dair haber geldiğinde, savcılık otomatik olarak harekete geçer ve soruşturma başlatır.
Karakola şikayet edilince ne olur?
Polise gidip bir ihbarda bulunmak istediğinizi söylerseniz, görevli memur ifadenizi alır ve kaydeder. Olayı anlattıktan ve ihbarda bulunmak istediğinizi ve uzlaşmak istemediğinizi açıkladıktan sonra, polis prosedürü kapatılır ve ifadeniz savcılığa iletilir.
Şikayetten kaç ay sonra dava açılır?
İtiraz süresi: İtiraz süreniz 6 aydır. Buna göre yetkili kişi, soruşturması ve kovuşturması rapora bağlı olan suçu 6 ay içinde bildirmezse, soruşturma veya kovuşturma yapılamaz.
Delil olmadan şikâyet edilir mi?
Merhaba, Kanıt veya delil olmadan yapılan bir şikayet karmaşık yasal sonuçlara yol açabilir. Şikayetin doğruluğu delillerle desteklenmiyorsa, şikayet edilen kişiye zarar verilmesi olasılığı yüksektir.
Karakola yapılan şikâyet nasıl takip edilir?
Vatandaş Portalı Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip tüm vatandaşlarımız; adli, idari yargı ve kolluk kuvvetlerinde müdahil oldukları dosyaları, Vatandaş Portalı’na giriş yaparak (e-devlet şifrenizle) takip edebilirler.
Şikâyet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya bir soruşturmanın kolaylaştırılması amacıyla işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK 167 hangi suçları kapsar?
Türk Ceza Kanunu’nun 167. maddesi, cezasızlık için kişisel sebepleri veya ceza indirimini gerektiren kişisel sebepleri düzenlemektedir. Bu maddenin hükmüne göre, kişisel cezasızlık, yağma suçları hariç olmak üzere mala karşı işlenen suçlara uygulanan bir yasal kurumdur ve indirim nedeni olarak kabul edilir.
Şikayetten vazgeçme hangi suçlarda uygulanır?
Davadan dönme hakkının ileri sürülebileceği en bilinen suçlar şunlardır: Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçu (TCK m. 123/1). Tehdit suçu, mala zarar verileceği iddiasıyla işlenir (TCK m. 123/1).
TCK 135 şikayete bağlı mı?
Kişisel verilerin kaydedilmesi suçu, özel hayata karşı bir suç olmakla birlikte, kovuşturulması ihbar konusu suçlardan değildir. Herhangi bir şekilde suç işlendiği anlaşılırsa, savcılık otomatik olarak soruşturma açmalıdır.