İçeriğe geç

Önemli Bitki Hastalıkları Nelerdir

Bitki sorunları nelerdir?

Bitki hastalıklarıUnlu bit. Bunlar pamuk benzeri beyaz tabakalarla kaplı yaprak bitleridir ve yaprakların altında ve dallarda bulunabilirler. … Kırmızı örümcek. … Yaprak bitleri. … Yaprak mantarları ve küfleri. … Toprak sinekleri. … Kök çürümesi.

Bitkilerde hastalık nedir?

O zaman bitkilerde hastalığı şu şekilde tanımlayabiliriz. Bitkinin yaşam döngüsünün normal durumundan bitkiye zararlı olacak kadar sapmasıdır. Bu, bir patojenin bitkiyle temas etmesiyle, yani bitkiye ulaşması ve ona tutunmasıyla gerçekleşir. Patojen, patojenin kendisi veya bir parçasıdır.

Bitkilerde fungal hastalık nedir?

Mantarlar; Bitkilerde bulunan ipliksi yapıdaki mikroorganizmalardır. Bitkilerin yaprak, çiçek, meyve, kök, iletim demetleri, dalları ve sürgünlerinde hasara neden olurlar.

Tarım rahatsızlığı nedir?

Tarım işçilerinin karşılaştıkları sağlık ve güvenlik sorunları; tarımsal işin yapıldığı ortamda, kullanılan alet, makine ve malzemeler ile kullanılan teknoloji veya yöntemin işçi tarafından bir araya getirilerek bir iş yaratılmasıyla ortaya çıkar.

Bitki zararlıları nelerdir?

Yaygın Bitki ZararlılarıÖrümcek Akarları Örümcek akarları gerçek böcek değil, eklembacaklıdır. … Yaprak bitleri. Yaprak bitleri yeşil, siyah veya kahverengi gibi çeşitli renklerde olabilen küçük, armut biçimli böceklerdir. … Tripsler. … Beyaz sinek. … Tırtıllar. … Yaprak madencileri. … Böcekler. … Unlu bitler ve pul böcekleri.Daha fazla makale…

Tarımda zararlı nedir?

Kime zararlı? İnsan yapımı ürünlerle beslenen ve ürünün azalmasına neden olan organizmalara zararlı denir. Günümüzde, hastalıklar, zararlılar ve yabani otlar nedeniyle tarım arazilerinde meydana gelen kayıp yaklaşık %30’dur. Örneğin, her yıl 23 milyon ton buğday zararlılar tarafından yok edilmektedir.

Hastalık çeşitleri nelerdir?

Hastalıklar dört ana başlıkta toplanır: Bulaşıcı hastalıklar, yetersizlik hastalıkları, kalıtsal hastalıklar (genetik ve genetik olmayan kalıtsal hastalıklar dahil) ve fizyolojik hastalıklar.

Bitkilerde pas hastalığı neden olur?

Yaprağın üst tarafında makine delikleri gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilimi bir çizgiye benzediğinden bu pasa çizgisel pas da denir. Yüksek nem veya yağmur hastalığı tetikler. Hastalığın ortaya çıkması için en uygun sıcaklık 10-15 °C’dir.

Bitkiler neden hasta olur?

Bu faktörler arasında yabancı otlar, parazit bitkiler, mantarlar, bakteriler, virüsler, viroidler, fitoplazmalar, protozoalar, nematodlar yani bitki patojenleri gibi canlı organizmalar olabileceği gibi, su, sıcaklık, ışık, besin eksikliği, kuraklık ve topraktaki aşırı tuzluluk gibi bazı çevresel faktörler de yer alabilir.

Fusarium hastalığı neden olur?

Fusarium oxysporum f, Fusarium oxysporum. sp. adı verilen mantarın özel bir formudur. Lycopersici’nin neden olduğu bu hastalık, bitkilerin köklerinden ksilem dokusu yoluyla yayılır ve bitkinin su ve besin maddelerini taşımasını engelleyerek solmaya ve sonunda bitkinin ölümüne neden olur.

Lomasome nedir?

Pseudomycelium tipi talus, talus tomurcuklanıp bir zincir şeklini aldığında oluşur. Pseudomycelium’u oluşturan hücreler aynı boyutta değildir ve bu tip talusta dallar da oluşur. Bunlara lomasom denir.

Sklerot nedir?

Sclerotinia sclerotiorum, marulun en önemli patojenlerinden biridir. Patojen, köklerde ve kök boğazlarında yumuşak çürümeye neden olur ve toprakta kışı geçirmeye yol açan sklerotia yapıları oluşturur.

Monilya hastalığı nedir?

Nar monilia (Monilinia laxa), kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademlerde önemli hasara yol açabilen bir mantar hastalığıdır. Patojen, konuk bitkidir, özellikle çiçekleri ve çiçek saplarıdır. Sürgünleri ve sonunda meyveleri hasta eder.

Bitkilerde san hastalığı nedir?

Beyaz çürüklük, bitkiye kök boğazı veya gövdeden yer seviyesinden giren toprak kaynaklı bir patojendir. Köklerde ve kök boğazında ıslak çürüme ve yapraklarda ve sürgünlerde solma olarak kendini gösterir. Özellikle nemli ortamlarda fidelerin tamamen çürümesine yol açabilir.

San vurması nedir?

Yapraklardaki dairesel lekeler sarı bir hale ile çevrilidir. “Bulut Vurdu”, “Bulut Aldı” veya “Bulut Çaldı” kelimeleri bu hastalığın neden olduğu kuruluğu tanımlamak için yaygın olarak kullanılır. Hastalığın tarlada ilk görünümü fırınlar şeklinde kurumadır. Bu nedenle tarlada yer yer boşluklar oluşur.

Bitki faktörler nelerdir?

Bu faktörler; 1- İklim, 2- Arazi şekilleri, 3- Toprak örtüsü, 4- Canlılar. Sıcaklık ve yağış koşulları bitki büyümesi için uygun olmalıdır. Her bitkinin büyüyebileceği minimum ve maksimum bir sıcaklığı vardır.

Bitki strese girerse ne olur?

Stres, bitkilerin büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkileyerek önemli fizyolojik ve metabolik değişikliklere yol açarken, ürün kalite ve kantitesinde kayıplara (ürün kalite ve kantitesinin azalmasına) ve bitkinin veya organlarının ölümüne yol açabilmektedir.

Hastalanan bitkiye ne yapılır?

Çok hızlı yayılan bir tür olduğundan, hastalıklı bitki hemen diğer bitkilerden ayrılmalıdır. Yaprak biti miktarı çok azsa, hortum yardımıyla veya bitkiye soğuk duş verilerek uzaklaştırılabilir.

Bitkilerle tedavi eden kişiye ne denir?

En eski medeniyetlerden günümüze kadar hemen hemen her toplumda var olan, bitki araştırmaları yapan ve bitkilerden çeşitli fermentasyonlar uygulanarak elde edilen karışımları insan veya hayvanları tedavi etmek için kullanan kişilere bitki bilimci denir. Bu kelimenin Türkçe karşılığı Aktar’dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir