İçeriğe geç

Özlük Ve Iş Kanunu Nedir

İş Kanunu nedir ne işe yarar?

Madde 1 – Bu Kanunun amacı; işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

Özlük dosyası neden istenir?

Özlük dosyası, çalışanın işyerinde bulunduğu süre içerisinde yapmış olduğu her türlü eylem ve her türlü değişikliğin, örneğin izin formları, raporlar, resmi belgeler, çalışanın kullandığı izinlere ilişkin uyarılar veya disiplin cezalarının kaydedildiği dosyadır.

Çalışan özlük hakları nedir?

Çalışan hakları; ücret, çalışma saatleri, tatiller, izin, emeklilik hakları, sağlık sigortası, iş sağlığı ve güvenliği, fesih hakları ve disiplin yaptırımları gibi çalışanların işverenleriyle yaptıkları sözleşmelerde yer alan konuları kapsamaktadır.

Personel özlük ne demek?

Çalışanlar işe başladıkları gün şirket tarafından talep edilen tüm belgeleri teslim ederler. Çalışanlar hakkında özel bilgilerin yer aldığı bu dosyaya personel dosyası denir. Personel veya çalışan personel dosyası, ne kadar küçük veya büyük olursa olsun tüm şirketlerde kullanılan bir sistemdir.

İş kanunun 5. maddesi nedir?

Madde 5 – İş ilişkilerinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz.

İş kanunun 4. maddesi nedir?

İş Kanunu’nun 4. maddesinde evde çalışan ve ev hizmetleri gören kişilerin İş Kanunu hükümlerine tabi olamayacağı açıkça belirtildiğinden, temizlik, yemek pişirme gibi evde çalışan kişilere İş Kanunu değil, Borçlar Kanunu hükümleri uygulanacaktır.

Özlük dosyası tutmak zorunlu mu?

Personel dosyası tutmak zorunlu mudur? 4857 sayılı İş Kanunu’nun 75. maddesine göre personel dosyası tutmak zorunludur. Bu maddeye göre şirket, çalıştırdığı her çalışan için bir personel dosyası oluşturur.

Özlük dosyasını kim hazırlar?

Personel dosyasını kim oluşturur? Personel dosyaları genellikle bir şirketin insan kaynakları (İK) departmanı tarafından oluşturulur ve yönetilir. İK departmanı, bir şirketin çalışanlarının kişisel ve profesyonel verilerini düzenli olarak kaydetmekten sorumludur.

Özlük ne iş yapar?

Bordro ve personel muhasebe uzmanı ne anlama geliyor? Bordro ve personel uzmanı, yeni işe alınan personelin işe alım belgelerini hazırlamaktan, bordro muhasebesini düzenlemekten ve çalışan ayrılıncaya kadar tüm personel hukuku sürecini denetlemekten sorumludur.

Özel sektör özlük hakları nelerdir?

Özel sektörde çalışanların haklarıÖzel sektörde çalışanların haklarıEşit muamele hakkıÜcret hakkıFazla mesai ücreti hakkıHaftalık izin hakkıGenel izin hakkıYıllık izin hakkıİşyerinde sağlık ve güvenlik talebinde bulunma hakkıDaha fazla makale…

Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin hakları nelerdir?

İşten kendi isteğiyle ayrılan çalışanların hakları Çalışan, haklı bir sebep olmaksızın işten kendi isteğiyle ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. İşveren, öngörülen süre içinde bildirimde bulunmazsa kıdem tazminatı ödenmez. Ayrıca, fazla mesai ve diğer ücret alacakları çalışana ödenmez.

İşçi işten çıkarılırsa hakları nelerdir?

Bu durumda işveren iş sözleşmesini feshettiğinde, yani çalışan işten çıkarıldığında çalışan için bazı haklar doğar. Bu haklara kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı, ulusal ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti vb. örnek olarak gösterilebilir.

Özlük dosyası kaç yıl saklanabilir?

C. Yasal hükümler çerçevesinde, işçinin özlük dosyalarının taraflar arasındaki iş ilişkisinin sona ermesinden itibaren 10 yıllık süre ile saklanması zorunludur.

Özlük dosyasının içinde neler var?

Personel dosyası, çalışanın kimlik kartının fotokopisi, sağlık raporu, sabıka kaydı, erkek çalışanlar için askerlik belgesi, ikamet belgesi veya diploma fotokopisi gibi belgeleri içerebilir. Yeni kurduğunuz bir şirket sizden personel belgesi isteyecek ve önemli bilgileri onaylamanızı bekleyecektir.

Personel özlük dosyasını kimler görebilir?

Ayrıca, Resmî Gazete’de yayımlanan 27906 sayılı Kamu Personeli Genel Tebliği’nde; “Personel dosyalarının yönetimi ve saklanmasında gizlilik ilkesi gözetilir.” denilmektedir. Personel dosyasının içeriğine ilişkin herhangi bir açıklama veya bilgi, soruşturma ve kovuşturma ile görevli olanlar dışındaki mercilere verilemez.

İş kanunun 10. maddesi nedir?

4857 sayılı İş Kanununun Geçici 10. Maddesi: Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesi feshedilen işçinin iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.

İşçilerin yasal hakları nelerdir?

4/1a işçisinin hakları şunlardır: İşe iade hakkı, kıdem tazminatı hakkı, ihbar tazminatı hakkı, ücret hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, yıllık izin ücreti hakkı, haftalık izin hakkı, UGBT hakkı, ayrımcılık tazminatı hakkı, sendika tazminatı, işsizlik ödeneği hakkı.

Hangisi iş kanunu kapsamına girer?

Bir işverenle belirsiz süreli iş sözleşmesi olan ve bu sözleşmeye uygun olarak çalışan herkes iş hukukuna tabidir. Ancak, bazı meslek grupları bu kanuna tabi değildir ve bu gruplara kendi özel kanunları uygulanır.

İş kanunun 73 maddesi nedir?

Makale metni Sanayi işletmelerinde 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırılması yasaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gazikent Escort